top of page

Аюрведа: з чого почати

Аюрведа для новачків надає безліч можливостей змінити якість своє життя на краще. Ви можете почати з курсу панчакарми, який позбавить ваше тіло від напруги, виведе токсини і приведе до ладу роботу всіх систем організму. Крім цього, бажано скористатися аюрведичними рекомендаціями стосовно ритму життя і набути невеликих корисних звичок, на кшталт випитої склянки води щоранку. І незабаром ви навчитеся жити, не порушуючи природного балансу енергії в вашому тілі, швидко відновлювати сили і правильно розуміти потреби свого організму.

Аюрведа для новачків

Перше, що допоможе визначитися з подальшими діями щодо комплексного оздоровлення — це аюрведична діагностика. Спеціаліст точно визначить особливості роботи вашого організму, властивий вам тип конституції тіла, можливі і явні порушення в роботі обмінних систем, проблеми зі здоров'ям і т.п. Маючи повний перелік потрібної інформації, аюрведичний лікар дасть вам рекомендації стосовно поліпшення самопочуття, відновлення природного балансу сил в організмі, при необхідності — призначить оздоровлювальний курс процедур.

Також, ви можете самостійно пройти тест на визначення доші, який дозволить дізнатися свій тип конституції і отримати індивідуальні рекомендації стосовно харчування, ритму життя тощо. Але враховуйте, що таке тестування не здатне дати ідеальних результатів — відповіді в цілому можуть залежати від ряду факторів: віку, пори року чи доби, стану здоров'я і особливостей побуту. Тому, для отримання точної відповіді на питання про своє здоров'я бажано звернутися до фахівця.

Основи Аюрведи: режим дня і корисні звички

Як новачкам, так і вже знайомим з Аюрведою буде корисно дотримуватися кількох простих правил. З їх допомогою ви зможете налагодити роботу свого організму, позбавити себе від поганого самопочуття і вивести своє життя на новий рівень якості.

  1. Вставати треба до 7-ї години ранку. Раннє пробудження відповідає природним біоритмам людини і дозволяє бути продуктивним протягом тривалого часу. Але, звичайно ж, для того, щоб відчувати себе бадьорим, лягати спати слід не пізніше 22-ї.

  2. Вранці натще необхідно випивати мінімум 1–1,5 склянки води, це допоможе налагодити роботу травного тракту, нормалізувати калові утворення.

  3. Як перед сном, так і після пробудження слід провітрювати приміщення. Свіже повітря необхідне вашому мозку і для роботи, і для повноцінного відпочинку.

  4. Якщо немає можливості приймати душ двічі на день, то краще за все робити це вранці. По-перше, це дозволяє краще збадьоритися, по-друге за ніч на шкірі також накопичуються токсини.

  5. Будь-яка духовна практика, в тому числі медитації, допоможе налаштуватися на роботу, продуктивний день, приведе ваші думки в порядок.

  6. Сніданок повинен припадати на час між 7-ю і 9-ю ранку, між 12-ю і 14-ю — обід, вечеря – не пізніше, ніж за 3 години до сну.

  7. Харчування за Аюрведою — це тільки свіжі страви. Найкраща їжа — це та, яка приготована не раніше, ніж три години тому. Також, рекомендується відмовитися від кави, алкоголю, консервів.

  8. Пити рідину потрібно мінімум за півгодини до або через годину після їжі. Винятки можуть бути якщо їжа занадто суха, або якщо це спеціальний напій "ласі".

  9. До 18-ї години рекомендується завершити всі свої справи і перейти в режим відпочинку. Таким чином, ви зможете правильно підготувати своє тіло до міцного і здорового сну.

  10. Перед сном також рекомендується прогулятися хоча б 10–15 хвилин. Спокійна розмірена хода врівноважить дихання і серцебиття, а легке фізичне навантаження у вигляді прогулянки зміцнить ваш сон. Перед тим, як лягати у ліжко, корисно випити склянку теплого молока зі спеціями.

  11. Якщо вранці слід робити активні фізичні вправи для того, аби розім'яти м'язи та привести тіло в тонус, то ввечері Аюрведа для початківців радить приділити час вправам на дихання.

  12. Спати треба в повній тиші і темряві. Подушка не повинна бути занадто великою, в ідеалі — це валик, що повторює природний згин шийних хребців.

  13. І наостанок: сон повинен тривати не менше 6, але і не більше 8 годин. Будь-які порушення сну вказують на наявність якихось порушень в роботі організму.

Якщо ви будете слідувати цим рекомендаціям, на результат не потрібно буде чекати довго. Вже незабаром ви відчуєте в своєму тілі легкість, здоров'я і багато сил. Але це всього лише загальні поради. Щоб отримати комплексні знання про своє тіло, його особливості та потреби, бажано пройти повноцінну аюрведичну діагностику.

213 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі

Бути Живим

Аюрведа — не стільки засіб зберегти здоров'я, щоб насолодитись життям, скільки спосіб усвідомити та зробити своє життя частинкою загального Процесу Творіння і, у такий спосіб, віддячити Творцю за цю р

bottom of page